Bratislava bude lákať na gurmánske zážitky

Bratislava, teda za čias rakúsko-uhorskej monarchie Pressburg či Prešporok, bol miestom, kam sa chodilo z Viedne za dobrým jedlom, pítím a zábavou.

Oprášiť „staré dobré časy“ a predstaviť hlavné mesto Slovenska najmä slovenským návštevníkom práve cez dobré jedlo a pitie, chcú Bratislavské gurmánske dni, ktoré budú od 19. do 26. októbra.

Organizuje ich spoločnosť Gurmán na Slovensku v spolupráci s Bratislava Tourist Board a ponúknu fanúšikom dobrého jedla, výborných vín a kvalitnej kávy niekoľko dní gurmánskych zážitkov pri degustáciách vo vybraných reštauráciách, kaviarňach a vinotékach Bratislavy.

mReportér: Bratislava – Bajkalská z výšky

Zdroj: TV Pravda

Napríklad, reštaurácie, ktoré sa do podujatia zapojili, budú ponúkať špeciálne 3-chodové menu, pričom minimálne jedno jedlo bude tradičné z Prešporka. Vinotéky tematické degustácie a kaviarne špeciálne kaviarenské menu – kávu v kombinácii s koláčikom či limonádou.

Okrem toho budú súčasťou gurmánskych dní aj sprievodné akcie – napríklad historické prehliadky Bratislavy na tému gastronomickej histórie mesta zakončené pohárikom vínka či špeciálne degustácie v Národnom salóne vín Slovenska, ktorý sa nachádza v centre mesta.

Súčasťou bude aj súťaž cukrárov o Korunovačný dezert Bratislavy 2025. Tej sa môže zúčastniť každý vyučený cukrár, majiteľ cukrárne ale aj hobby cukrár. Predsedom odbornej poroty je Jozefína Zaukolcová – viceprezidentka Sl. zväzu kuchárov a cukrárov. Víťazný dezert bude počas celého roku 2025 promovaný ako Korunovačný dezert Bratislavy.

Korunovačný dezert. Foto: Jarmila Horváthová

Bratislavské korunovačné dni, dezert Korunovačný dezert.

Hlavným dejiskom gurmánskych dní bude síce Bratislava, ale neobmedzia sa len na ňu. Otváracia večera bude v Lozorne, v reštaurácii Pri Mlyne, kde bude hosťovať známy rakúsky šéfkuchár Max Stiegel, ktorého reštaurácia má 1 hviezdičku od Michelina.

Pozor Aktualita:  Pri výkopových prácach v priemyselnom parku v Záborskom zasypalo človeka

Jeho 5-chodové menu bude zamerané na suroviny z Malých Karpát a z okolia Neziderského jazera. Ešte o dve hviezdičky viac má ďalší hosť gurmánskych dní – Talian Enrico Bartolini. Ten v rámci nich zavíta do Kaštieľa Pálffy v Svätom Jure so svojou šou Back to the Roots II .

Kto chce ochutnať niektoré z festivalových menu a chcel by nejaké euro ušetriť, má možnosť, ak si stiahne zo stránky festivalu tzv. Gurmán pas a uloží ho napríklad do mobilu. S ním budú mať hostia na festivalové menu zľavu 10–15 percent.

Trojicu budov na Hlavnom námestí a ďalšie dve v...

Bratislava

Každý deň

Národný salón vín Slovenska

Špeciálne degustácie víťazov a šampiónov zo Slovenska

Cieľom je v spolupráci s Bratislava Tourist Board zamerať sa prevažne na slovenských občanov a predstaviť im Bratislavu v inom spektre a možno aj cez gastronómiu a kultúru im oprášiť staré dobré časy.

Bratislavské gurmánske dni ponúknu fanúšikom dobrého jedla, výborných vín a kvalitnej kávy až 9 dní gurmánskych zážitkov pri degustáciách vo vybraných reštauráciách, kaviarňach a vinotékach celej Bratislavy.

Pozor Aktualita:  Do Druhej šance mieri ako slávna topmodelka! V skutočnosti je manželkou Koleníkovho veľkého súpera

Festival bude prebiehať tak, že si hostia môžu vybrať z bohatej dennej ponuky viacerých podujatí a eventov.

Zmienené prevádzky pre nich pripravia špeciálne festivalové menu So svojimi špecialitami a ponuky degustácií, ktoré budú výnimočné a pre držiteľov Gurmánskeho pasu budú za zvýhodnené ceny.

Dané degustácie je možné vychutnať si aj bez pasu, ale potom nie je možné uplatniť si spomínané zvýhodnené ceny.

Gurmánsky pas si môžu hostia stiahnuť ZADARMO na stránke festivalu a uložiť si ho v mobile. Gurmánsky pas oprávňuje držiteľa využiť množstvo zliav počas celého festivalu vo všetkých zúčastnených podnikoch a na väčšine sprievodných akcií.

17.10. 2023 Otváracia večera BGD v reštaurácii Pri Mlyne v Lozorne.

V rámci programu „Hviezdy v Bratislave“ privíta o 19:00 Reštaurácia Pri Mlyne v Lozorne známeho rakúskeho šéfkuchára Maxa Stiegela, Rakúsko, 1 Michelinom ocenený šéfkuchár.

Jeho 5-chodové menu bude zamerané na suroviny z Malých Karpát a z Neusiedleru. Cena menu je 109 € + 15 € voliteľný alko/nealko pairing. Zľava pre držiteľov Gurmán pasov je 10 €. Rezervácie na: nikol@primlyne.sk (+421 903 343 453)

Back to the Roots by Enrico Bartolini – MUDEC 3 michelinské hviezdy

Súťaž cukrárov o Korunovačný dezert Bratislavy 2025

Súťaže sa môže zúčastniť každý vyučený cukrár, majiteľ cukrárne alebo hobby cukrár. Súťažný dezert môže byť vo forme torty, zákusku, alebo rolády. Víťazný dezert bude počas celého roku 2024 promovaný ako Korunovačný dezert Bratislavy. Predsedom odbornej poroty je Jozefína Zaukolcová – viceprezidentka Sl. zväzu kuchárov a cukrárov.

Pozor Aktualita:  Africkí duchovia v podobe masiek a sošiek. Nová výstava o sile a kráse afrického umenia

Historické prehliadky Bratislavy

Aj na tému gastronomickej histórie mesta zakončené pohárikom vínka.

Každý deň Národný salón vín Slovenska.

Špeciálne degustácie víťazov a šampiónov zo Slovenska.

Ponuka 3-chodového menu, pričom minimálne jedno jedlo bude tradičné z Prešporka.

Celý článok tu: ZDROJ ZDE ….✅ REKLAMU ✅ Môžete tu mať napríklad vo forme spätného odkazu viac :Ceny reklamy
….