Odborníci varujú, že kľúčovými, možno rozhodujúcimi faktormi pre prilákanie turistov bude rovnováha medzi cenou a kvalitou, píše CW.
Vyššie ceny základných tovarov a surovín spolu s výraznými maloobchodnými maržami, to všetko podľa majiteľov reštaurácií prispelo k zvýšeniu cien v oblasti cestovného ruchu.
„Museli sme zvýšiť ceny ako všetci ostatní. Sektor pohostinstva nie je príčinou nárastu; hlavným dôvodom sú rastúce náklady v maloobchode, ktoré ovplyvňujú naše vstupy. Hostia sa sťažujú a nie sme spokojní ani s účtovaním ďalších poplatkov,“ povedal pre HRT Darko Grden, majiteľ reštaurácie.
Niektorí však zvyšujú ceny neoprávnene.
„Vo väčšine prípadov si myslím, že zvýšenie cien je opodstatnené, ale v niektorých prípadoch nie. Rozpor medzi pevninou a pobrežím stojí za diskusiu. Niečo, čo tu stojí 1,60 eura, napríklad káva s mliekom, by za podobných podmienok mohlo na pobreží stáť 2,50 eura,“ poznamenala Gordana Halauš, majiteľka pohostinstva.
Ďalšie zvyšovanie cien by mohlo negatívne ovplyvniť turistický dopyt, najmä ak kvalita nedrží krok s rastúcimi nákladmi, varujú úrady.
„Chorvátsko je v posledných rokoch treťou najrýchlejšie rastúcou ekonomikou v Európe. Bohužiaľ to tak nie je na našich zdrojových trhoch, čo znamená, že predaj v budúcoročnej sezóne bude obzvlášť náročný. Budeme musieť venovať veľkú pozornosť každému aspektu našej ponuky cestovného ruchu, pričom prvoradý bude pomer ceny a kvality a konkurencieschopnosť,“ povedal minister turizmu a športu Tonči Glavina.
„Keď hovoríme o kvalite našich služieb a cene, ktorú platia turisti, odkaz je jasný: služba musí ponúkať hodnotu za peniaze,“ zdôraznil Kristjan Staničić, predseda Chorvátskeho národného turistického združenia.
Profesionáli v oblasti pohostinstva žiadajú národné aj miestne orgány o daňové úľavy.
„DPH by mala byť stanovená na 13 % na všetky pohostinské služby a veríme, že nastal čas na zrušenie spotrebnej dane, keďže sme jediní, kto ju v tomto regióne platí,“ zdôraznil Hrvoje Margan, prezident Cechu reštaurátorov. a Pracovníci cestovného ruchu Chorvátskej živnostenskej komory.
„Chorvátsko zažíva silný hospodársky rast; je čas odbremeniť chorvátskych reštaurátorov a profesionálov v cestovnom ruchu,“ dodal Dalibor Kratohvil, prezident Chorvátskej živnostenskej komory.
Ďalším dôvodom rastu cien je zvýšená cena práce. Nedostatok pracovníkov, najmä kvalifikovaných, zostáva veľkou výzvou pre pohostinský priemysel.
Preto sa ozývajú požiadavky na vyššie kvóty pre zápis do odborných škôl a flexibilnejšie možnosti zamestnania počas špičiek.
Čítajte viac Jemný štrk, zamatový piesok, romantické balvany? Vyberte si z najlepších: Toto je 10 top pláží v Chorvátsku Čítajte viac V Chorvátsku sa našla doráňaná žena, netuší, kto je. Česká turistka tvrdí, že Slovenka Čítajte viac Potulky čarovným Šibenikom (fotografie blogera) Celý článok tu: ZDROJ ZDE ….✅ REKLAMU ✅ Môžete tu mať napríklad vo forme spätného odkazu viac :Ceny reklamy
….