V rozhovore sa dozviete:
– je Jozefína Zaukolcová ranné vtáča alebo nočná sova?
– Jožka priznala, že bola „protekčné dieťa“, ale našla svoju životnú misiu
– 18 rokov na súťažiach, ale prečo nikdy neodišla za prácou mimo Slovenska?
– čo jej dáva práca v školstve a ako vníma dnešných študentov odborných škôl
– koľko študentov sa naozaj venuje po skončení školy cukrárčine
– ako sa do cukrárčiny premieta inflácia a zdražovanie
– prečo sa Jožka po skončení odborného štúdia rozhodla pre štúdium teológie
– po 20 rokoch začala učiť znovu náboženskú výchovu
– viera ma sprevádza celý život, hovorí Jožka Zaukolcová
– náboženstvo a cukrárčenie, ako sa dajú skĺbiť a čo má prevahu
– prečo si myslí, že Pečie celé Slovensko sa stalo fenoménom
– naučila sa niečo od súťažiacich?
– pečú podľa Zaukolcovej Slováci dobre a z kvalitných surovín?
– a aký recept by odporúčala na blížiace sa Vianoce?
Bol posledný októbrový deň, školské prázdniny a tak Jožka, ako ju familiárne volajú v televízii, pricestovala do Bratislavy skorým ranným vlakom. „Som skôr ranný typ,“ vyhlásila hneď na úvod. „Radšej si privstanem a idem do práce ako by som mala robiť v noci. Lebo ak organizmus na to nie je zvyknutý, na nočné smeny – čo teda klobúk dolu pred pekármi, lebo tí musia piecť aj v noci – asi by som bola unavená. Ale neviem, dá sa zvyknúť na všetko,“ pokračovala Jozefína Zaukolcová.
Nočné vstávanie kvôli pečeniu však pozná. Keď sa zúčastňovala na súťažiach, veľakrát to nešlo inak. Súťaže v pečení boli pre ňu spôsobom, ako sa naučiť veľa nového, priniesť si domov inšpiráciu. Nikdy neuvažovala nad tým, že by skúsila šťastie za hranicami? Vyučení cukrári a pekári sú aj dnes v západnej Európe žiadaní. „Mala som také ambície, ale potom sa všetko vyvinulo inak. Šla som ďalej študovať a študovala som diaľkovo a potom prišla možnosť učiť na škole, tak som tam zostala,“ vysvetlila v Ide o nás Zaukolcová.
Pri hodnotení pomerov v škole je opatrná. Mieša sa v nej nadšenie aj sklamanie. „Teraz je veľa študentov takých, ktorí nastúpia do školy, lebo je to trojročný učebný odbor, lebo treba dieťa niekam umiestniť. Rodičia si hovoria, že toto určite zvládne, že to je ľahká škola. Ale nie je. A prístup niektorých detí je ľahostajný. Ale našťastie máme aj študentov, ktorí sú zapalení pre prácu – pečú aj doma, aj ich to baví, chodia s novými nápadmi, aj chcú ísť na súťaže. Keby takí neboli, asi by som už v školstve nezostávala. Bolo by to demotivujúce,“ konštatovala pred kamerami Ide o nás Jožka, ktorá popri pečení a cukrárskom umení učí aj náboženskú výchovu. Nie náhodou. Šesť rokov totiž diaľkovo študovala teológiu.
„Bolo to presne v období, kedy prišla nežná revolúcia. Končila som strednú školu a čo ďalej. Učila som sa dobre a hovorili mi učitelia, aby som šla študovať ďalej. Vtedy som ešte nad učiteľstvom nerozmýšľala a prišla možnosť, že otvárali štúdium pre katechétov. Najprv to boli len také kurzy – lebo za bývalého režimu bola cirkev prenasledovaná – a zrazu sa všetko otvorilo a bolo voľné aj pre cirkev, tak sme sa prihlásili aj s kamarátkou,“ prezradila.
V tom čase mala devätnásť rokov a voľba štúdia teológie pre ňu znamenala zásadnä zmenu. „V tom veku rozmýšľate nad rôznymi životnými otázkami a chcete ísť nejakým smerom. My sme boli rodina žijúca vo viere a ja som našla odpovede na určité otázky. Bola som veľmi šťastná, že som to vyštudovala,“ dodala Jožka Zaukolcová.
Dilemu rozhodovať sa medzi cukrárčením a kázaním však nikdy nemala. „Cukrárčina je moje hlavné, ktoré beriem tak, že mám v rukách dar, ktorý som dostala ja. A náboženská výchova je niečo, čo som chcela naviac urobiť. Som rada, že môžem pomôcť, ale nikdy som neuvažovala, že by som od cukrárčenia odišla.“
V šou Pečie celé Slovensko sa Jožka Zaukolcová objavuje už v rámci štvrtej série, nedávno ohlásili aj prípravu piatej. Známu cukrárku teší najmä to, že ide o program s ľudským obsahom, prívetivým správaním a dobrou energiou.
„Je tam veľa nových vecí, zaujímavých vecí o pečení. Pečie celé Slovensko nielen zabaví, ale aj naučí. No v prvom rade je to ľudská šou, taká rodinná,“ uviedla tiež Jozefína Zaukolcová, s ktorou sme sa zhovárali o ďalších rôznych veciach (a na záver pridala aj recept). Viac si pozrite v celej epizóde Ide o nás alebo vypočujte v rámci podcastu.
Celý článok tu: ZDROJ ZDE ….✅ REKLAMU ✅ Môžete tu mať napríklad vo forme spätného odkazu viac :Ceny reklamy
….